top of page
  • Mar 19, 2019

Er din digitale profil klar for ny jobb?

Marianne Håvardstun

  • 3 min read

img

Er du presentabel for en rekrutterer eller en potensiell arbeidsgiver i sosiale kanaler? Ville du ansatt deg selv når du går igjennom din egen profil?

 

Det er mye rart å se der ute og vil du risikere å miste en mulighet til en stilling du ønsket deg nettopp på grunn av et profilbilde, en post eller en negativ kommentar. Før du ignorerer viktigheten av å ha en «ren» digital profil på sosiale plattform, les tipsene under.

 

HUSK AT VI SOM REKRUTTERER BRUKER SØKE VERKTØYET GOOGLE I HVER ANSETTELSE.

 

Hva bør man må tenke på når man poster et bilde eller kommentar i sosiale kanaler. Noen ganger kan et søk gi et inntrykk av at en person er mindre egnet for ansettelsen enn det personen faktisk er.

 

Vi anbefaler alle til å sjekke personverninnstillingene og slette ting du ikke vil at din fremtidige sjef skal se. Tenk over potensielle muligheter du kan gå glipp av dersom du ikke tenker over hvordan din profil oppfattes av fremtidige arbeidsgivere.

 

HVORDAN KOMMENTERER DU?

Uansett om man er i en ansettelsesprosess eller ikke, så tenk godt igjennom hva du kommenterer på andres post. Private, så vel som offentlige laget av ulike mediehus eller bedrifter. Velg dine ord med omhu. På sosiale medier blir man bedømt etter ordene og frasene man bruker. En provoserende og støtende kommentar eller oppdatering kan skade ryktet ditt. Visste du at LinkedIn lagrer alle kommentarer og likes på din profil?

 

VÆR UPERSONLIG

Dersom du deltar i en diskusjon eller i en debatt i sosiale medier, bør du holde argumentene dine så upersonlige som mulig for å unngå og havne i en offentlig krangel. Det tar seg sjelden godt ut fra utsiden. Det er lett for å bli oppfattet som litt for ivrig og aggressiv av leseren.

 

TENK DEG OM FØR DU POSTER

Forskning viser at 41 prosent av arbeidsgiverne eliminerer kandidater som refererer til alkohol og narkotika i sosiale medier. Vær forsiktig med hva du deler av post, bilder og artikler.

 

DEL ARBEIDET DITT

Sosiale medier er glimrende plattformer for å vise frem arbeid du er stolt over å ha gjennomført. Sørg for at det du deler holder høy standard.

 

HOLD DIN PROFIL OPPDATERT

Det er bortkastet å opprette flere brukerkontoer for å komme i kontakt med folk, dersom du ikke oppdaterer dem regelmessig. En detaljert profil gjør det enkelt for rekrutterere å finne ut hva du har jobbet med og oppnådd i nyere tid.

 

INTEGRER DINE PLATTFORMER

Noen bruker ulike navn og kallenavn på Facebook, Twitter og LinkedIn, og det kan forvirre en potensiell arbeidsgiver. Dersom du integrerer kontoene dine, blir det enklere å finne deg på alle plattformer.

 

DITT PROFIL BILDE

Har du hørt at et bilde sier mer enn 1000 ord? Har du tenkt over at det faktisk gjelder ditt profilbilde også? Et bilde kan fortelle oss mye om en person. Du skal tenke godt igjennom hva man kommuniserer til «leseren» av ditt bilde. Pivate bilder bør helst forbli private. De utagerende bildene fra studietiden representerer ikke hvem du er nå, og kan fort ødelegge for deg når du jakter på drømmejobben.

 

VÆR OFFENTLIG

Selv om det kan være viktig å verne om privatlivet, er det ikke dermed sagt at det er gunstig å blokkere folk eller å hindre innsyn. La profilen din være offentlig, slik at navnet ditt dukker opp når rekrutterere søker i sosiale medier. Vær forsiktig når du uttrykker meningene dine, for de kan støte folk som direkte - eller indirekte - kan bidra til at du mister en mulighet.

 

IKKE KRITISER SELSKAPET, SJEFEN ELLER KOLLEGAER

Dersom det er ting på jobb du er misfornøyd med, så bør du ta det videre gjennom de riktige kanalene. Offentlig kritikk av kollegaer og arbeidsgiver kan ikke bare koste deg din nåværende jobb, men også hindre fremtidige ansettelser.

 

HAR DU GOOGLET DEG SELV? Det er viktig å evaluere sin egen tilstedeværelse på internett. Vi anbefaler å google navnet ditt og sjekke hva som dukker opp blant søkeresultatene. For å gjøre tilstedeværelsen sterkere, er det viktig å være aktiv i sosiale medier, diskusjonsforum, blogger osv. Jobbsøking er ikke lett. Så ikke gjør det vanskeligere på deg selv. Tilbring litt tid på å lese igjennom din sosiale profil og få gjerne hjelp av famile eller venner. Basert på hva du ser, vil du ansette deg? Hvis svaret er nei, spør deg selv hvorfor og rediger. Slik at du ikke går glipp av nye muligheter.

 

LYKKE TIL!

bottom of page