top of page

Hvordan forberede seg til intervju

Oppdatert: 14. sep. 2023

Tips til å gjøre et godt intervju

Det er ikke noe nytt at man alltid bør stille godt forberedt til et intervju. Et intervju kan virke skremmende på noen og det er de første minuttene som i stor grad påvirkes av det inntrykket du gjør i løpet av de første minuttene. Det er derfor viktig at du får frem at du er den rette personen for stillingen og for firmaet.


Gode forberedelser kan det hjelpe deg til å senke skuldrene og bedre selv til å vise at du er den rette kandidaten for jobben. Det er nå du har sjansen til å vise hvem du er, din motivasjon, kvalifikasjoner og din motivasjon for jobben. Det at du i hele tatt blir innkalt på et intervju viser at du er interessant for bedriften og at de ønsker å bli bedre kjent med deg som person. Forberedelsene starter allerede når du steller deg, tenk igjennom at kleskoden du velger passer stillingen du søker. Unngå overdreven bruk at parfyme og make up. Vær velstelt og ren.


Vær rolig og tenkt over håndtrykket og blikket ditt, slik at du får kontakt med den som intervjuer deg - det er lov å smile. Vær engasjert og sitt frempå stolen. Intervjuer leter ikke bare etter den rette kompetansen, men også en god kollega. Svar på spørsmålene så konkret som du kan og lytt. Fortell Intervjuer hvordan du har kommet dit du er i dag, og hvorfor du vil passe inn i den nye stillingen. Unngå å avbryte intervjuer.


Hva kan du tilføre bedriften av kompetanse eller egenskaper. Gi gjerne eksempler fra tidligere arbeid som et eksempel på din kompetanse. Vær aktiv under hele intervjuet og sitt «frempå» stolen. Still spørsmål som du har forberedt på forhånd, disse må være gjennomtenkte og relevant for stillingen som er utlyst. Forbered deg på å utdype hvordan du er som person, eksempelvis: Motivasjon for denne stillingen, samarbeidsevne, ansvar, kommunikasjonsevne, selvtillit, fleksibilitet, initiativ, samarbeidsevne. Tenk gjennom dine erfaringer fra kurs og frivillig arbeid. Eks fritidsaktiviteter, styreverv, etc. Dette kan også være viktig å fremheve, da det kan ha betydning for stillingen du søker.


Gjør gode forberedelser. Les deg godt opp både på selskapet og på stillingen du søker på. Bruk andre kilder enn bare bedriftens nettside. I tillegg kan det være lurt å finne ut mer om personen som intervjuer deg. LinkedIn og andre digitale plattformer er et gode verktøy for å finne ut mer om dine kommende kolleger. Har du noe til felles med intervjueren som også er relevant for jobben eller bedriften. Få venner til å stille deg spørsmål og øv gjerne foran speilet eller film deg selv. På den måten setter du i gang tankeprosessen slik at du til slutt sitter igjen med noen gode svar du er fornøyd med. Ved å bli vant til å svare på spørsmål får du også øvd deg på å bevare roen slik at du blir mer komfortabel under intervjuet. Har du tenkt over din digitale profil, er den klar for en ny jobb? Les våre tips om dette her.


Hva er dine styrker? Arbeidsgiveren venter at du kjenner deg selv godt nok til å fortelle om personligheten din, styrker og svakheter, kompetansen din og hvordan du ville reagert i forskjellige situasjoner. Husk å kun nevne den delen av personligheten som er relevant for stilingen. Ha fokus på å formidle den kompetansen, styrken og de sidene ved personligheten din som er relevante for akkurat denne stillingen.


Bruk eksempler på din kompetanse. Hold deg unna selvskryt, bruk heller eksempler som underbygger din erfaring og kompetanse. Fortell om utfordringer du har møtt, og hvordan du taklet dem. Hvis det er jobbrelevant så fortell hva som engasjerer deg. Du vil tilbringe mange timer på jobb og engasjement er etterspurt fordi det er smittsomt.


Ta deg god tid til å svare intervjuer. Noen av spørsmålene du får kan være vanskelige, og krever noen sekunders tenkepause. Ta deg den tiden - det er mye bedre enn å stotre ut et dårlig svar. Er spørsmålet av analytisk karakter er det heller ingenting i veien med å tenke litt høyt på veien mot svaret. Da kan arbeidsgiveren få et inntrykk av hvordan du tenker.


Still relevante spørsmål. Dette er en av fordelene ved å gjøre god research. Da vil du være i stand til å stille relevante spørsmål, som igjen vil demonstrere din interesse for arbeidsgiveren. Det kan være lurt å forberede noen spørsmål på forhånd. Hvis mulig kan du prøve ut selskapets produkter og tjenester på forhånd og fortell gjerne om egne erfaringer.


Les her om hvordan du kan gjøre et godt siste inntrykk på et jobbintervju.
Comments


bottom of page